Projectbouw

Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum

Schoolvoorbeeld van duurzaam bouwproject

Het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum bouwt voor zijn administratieve en logistieke diensten een nieuw kantoor. Met dit gebouw beoogde men een verbetering van de kostenefficiëntie. Hun strategie van winstgevend en duurzaam te werken, werd ook doortrokken naar de realisatie van dit bouwproject.

Uitdagingen

Het gebouw werd opgetrokken in CLT-wanden. Deze werkwijze heeft verschillende voordelen en vraagt een specifieke aanpak voor de plaatsing van verwarming, koeling, ventilatie en sanitair. De keuze van de bouwmaterialen dwong ons om zeer punctueel te werken, zowel bij het opmaken van de plannen als bij de plaatsing van de installaties.

Bij de realisatie van dit kantoorgebouw lag de focus op een optimaal werkcomfort. Eén facet hiervan was de demping van (omgevings-)geluiden. Een houten structuur heeft niet dezelfde geluidsabsorptie als andere materialen, zoals beton. Daarom werden de installaties akoestisch ontkoppeld en het buizennetwerk en -verbindingen van akoestische isolatie voorzien. Dit voorkomt storende wervelgeluiden van het water en trillingen in de leidingen.

Innovaties

Voor dit project stonden aangename en gezonde werkomstandigheden  voorop. Het resultaat is een kantoor met een constante binnen-temperatuur zonder hinder van tocht en geluid. 

De luchtgroep Cairplus van Fläkt was voor ons hier de beste keuze. Deze premium luchtbehandelingsunit beantwoordt perfect aan de eisen van de klant. De constante gezonde lucht wordt op temperatuur gebracht door een energieterugwinningssysteem.

Conclusie

Werken met duurzame innovaties zit in het DNA van Duall. Dit administratief centrum van het OPZC is een schoolvoorbeeld van een toekomstgerichte visie en hoe deze toe te passen in een bouwproject. Het volledige kantoorgebouw, bestaande uit 4 verdiepingen, voldoet met de installaties van Duall aan alle normen van duurzaam bouwen en energieprestatie.